V Prešovskom kraji pôsobí 23 agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti

26.09.2005 Prešov

Prešov 26. septembra (TASR) - Dovedna 23 z plánovaných 88 agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) pôsobí podľa príslušného zdravotníckeho zákon...
Prešov 26. septembra (TASR) - Dovedna 23 z plánovaných 88 agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) pôsobí podľa príslušného zdravotníckeho zákona od 1. januára na území Prešovského kraja.

Podľa vedúceho odboru zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Andreja Begu sú v tomto smere značné rezervy. Záleží však od zdravotných poisťovní, či budú chcieť nakupovať takýto druh služieb. \"Agentúry domácej ošetrovateľskej činnosti vznikli ako samostatné mobilné zdravotnícke zariadenia, pre ošetrovanie pacientov, ktorí sú v prirodzenom prostredí, doma. Slúžia najmä pre starších občanov, ktorí ťažšie znášajú či adaptujú sa na iné prostredie, teda na ústavnú starostlivosť, \" uviedol dnes pre TASR Bega. Dodal, že odborný zástupca agentúry alebo fyzická osoba musí byť držiteľom licencie, ktorú vydáva lekárska komora. K jej vydaniu potrebuje doklady o príslušnom vzdelaní, atestácii, bezúhonnosti a pod. PSK v súčasnosti monitoruje situáciu v súvislosti so vznikom ďalších agentúr.
Podľa Begu ministerstvo zdravotníctva predložilo do vlády legislatívny zámer o dlhodobo chorých a ich sociálnej integrácii. \"V tomto prípade starostlivosť kombinovaná s prvkami sociálneho systému by vyplnila medzeru medzi opatrovateľskou sociálnou starostlivosťou a ADOS, \" povedal Bega.
 

Vyberte región